Стани член
default
Maxi Petkov

Максим Петков

Ноем. 24, 2022
Как се казваш на колко години си?
Казвам се Максим Петков, на 12 години съм и съм в 6 клас в Националната природо-математическа гимназия. Тренирам тенис от четиригодишен, като от 7 годишен се състезавам в турнири на Българската федерация по тенис. В свободното си време обичам да плувам, играя футбол, баскетбол, да играя електронни игри с приятели.
Кога започна  състезателния тенис?
Бях седемгодишен, когато за първи път татко ме записа на тенис турнир до 8г на 15:40. До този момент тенисът за мен беше начин да прекарам приятно време с приятели. По време на онзи турнир обаче почувствах необяснимо вълнение. Усетих, че се запали искрата в мен и питах, кога ще е следващия ми турнир. С времето искрата прерастна в пламък и знам, че тенисът ще бъде винаги част от живота ми.  
В кой клуб тренираш в момента и как би се описал като тенисист?
В момента тренирам в ТК „NextGen“. Тренировките са много интензивни – всеки ден по 3 часа, като се комбинират групови и индивидуални тренировки, обща физическа подготовка и ментални тренировки. 
За разлика от повечето състезатели на моята възраст, не обичам да показвам много емоции на корта. Колкото и да ми е трудно, се опитвам да излизам на корта без никакви очаквания, тъй като това ми дава възможност да играя свободно и ми позволява да играя най-добрия тенис, на който съм способен. Мисля, че имам усет към топката и че трябва да вярвам повече в себе си.
Кой е най-големият ти успех до момента?
Последният международен турнир, в който участвах беше MNDB OPEN на кортовете на ТК15:40 Първа категория Тенис Европа и спечелих купата в бонус турнира, побеждавайки японец.
Много силни емоции изпитах в Букурещ на „International Championships of Romania“ . Румънската школа е много конкурентна, но успях да задържа психиката си сравнително стабилна и достигнах до полуфинал.  
Силно удовлетворяващ момент беше и обратът, който постигнах в мача си с чешкия представител на турнира  първа категория Тенис Европа в тенис академията „Емилио Санчез“ Барселона . Тогава  обърнах резултата от 0:4, на 6:4, 6:0 след 12 последователно спечелени гейма.
Никога няма да забравя и Киндер + турнира в Санта Марина, Созопол през миналата година, когато успях да спечеля турнира  без нито един загубен гейм.
Какво искаш да постигнеш през следващите няколко години в тениса?
Опитвам се да бъда реалистичен с бъдещите си цели, но в същото време вътре в себе си имам усещането, че мога да достигна и по-далеч, така че следващата ми цел ще бъде да работя усилено, за да достигна до топ 10 в ранклистата до 14 години и да участвам в Мастърса на Тенис Европа.
Планираш ли да се присъединиш към тенис академия или смяташ, че при сегашните обстоятелства можеш да продължиш да се развиваш достатъчно успешно?
Засега успявам да съчетавам много добре училище и тенис тренировки, което не е никак лесна задача, защото и двете неща изискват сериозно посвещаване. Доволен съм, защото в НПМГ изучавам усилено любимите си предмети математика и физика, а в следобедните часове се отдавам на тениса. Мисля, че в тази комбинация тенисът и училището не си пречат, а дори усещам, че тенисът увеличава енергията ми и работоспособността ми в училище.
За в бъдеще не смятам, че тенис академиите са най-подходящата опция за мен, тъй като определно искам да развивам и интересa си към STEM науките. Но бих бил много щастлив да стана част от Philips Academy Andover, където ще имам шанса да уча с много мотивирани деца от цял свят и едновременно с това да играя тенис на много високо ниво.
Мъжката игра е на страхотно ниво в момента, с много различни стилове на играчите, има ли играчи, които изучаваш или и от които се учиш? Как би описал твоя идеален играч?
Един от играчите, на когото се възхищавам, е Алкарас заради неговия характер,движение и изобретателност на корта. Също така съм вдъхновен от Новак Джокович поради невероятния успех,които има, неговия манталитет, психика и движението му на корта.
Моят идеален играч би изглеждал така:
Сервис: Роджър Федерер
Ретур: Новак Джокович
Форхенд: Карлос Алкарас
Бекхенд: Александър Зверев
Воле: Карлос Алкарас
Психика:  Новак Джокович
Физика: Рафа Надал

Какво ще дадеш като съвет на децата, които тепърва започват да тренират тенис?

Да бъдат всеотдайни и упорити в тренировките и да се радват на играта на корта. Да бъдат джентълмени в отношението си към другите състезатели.
С какво ти помагат родителите по време на мач и с какво ти пречат?
Родителите ми са винаги до мен и усещам силната им подкрепа. Да играеш мач в корта  е по-лесно от това да гледаш отстрани и понякога силните емоции около корта пречат на фокуса ми в мача.