Стани член
Въпроси

Предложения от БАРТ и тенис родители за промени в календара на БФТ и критерии за избор на национални отбори

Ноем. 13, 2023
Здравейте, тенис родители
С колегите от УС на БАРТ обсъдихме няколко неща касаещи детско-юношеския тенис, съответно начина, по който в момента е структуриран/организиран той в България. Считаме, че сега, в края на годината, е най-удобното време за промени в нормативната база на БФТ, така че през 2024-та година да имаме сезон лишен от напрежението породено от обичайните организационни проблеми, с които всеки един от нас се сблъсква.
По-долу са нашите предложения за промени и подобрения в съществуващите регламенти на БФТ, както и предложения от Вас родителите, които сме приели и обсъдили през социалните ни канали
ПРЕДЛОЖЕНИЯ
  1. Календар 2024 – искаме да имаме уточнен календар с турнирите, които ще се провеждат в България през 2024-та година, който да бъде публикуван достатъчно рано (в края на текущата година) и да бъде съобразен с националния учебен календар. Да има по минимум 1 (един) държавен турнир месечно, с изключение на месеците, в които се провеждат Държавните лични първенства.
 
  1. Структура на турнирите – искаме регионалните турнири най-накрая да бъдат отворени за състезатели от други региони, като предлагаме това да се случи чрез вкарването им в календара като държавни турнири от по-ниската категория 2, които да носят по-малко точки и за които евентуално да има критерии за недопускане на участници с топ15 (примерно) ранкинг от други региони.
Предложение за Нова категоризация на турнирите от Михаил Иванов:
- Турнир
 - 1ва Категория (личните първенства),
 -  2ра Категория (сегашните държавни) и
 - 3та Категория(сегашните регионални).
Равномерно разпределение на турнирите по региони от всяка категория.

 
  1. Критерии за определяне на участниците в: пътуващите отбори; отборите за летни и зимни купи на ТЕ; отборите за европейски лични и отборни първенства; отборите за подготвителни лагери – тук искаме в края на текущата година БФТ да публикува ясни критерии за определяне на състезателите в горепосочените отбори, както и конкретните дати, към които ще се гледат ранглистите за определянето на състезателите. Искаме да предложим на БФТ в момента на определянето на титулярните състезатели използвайки същите критерии да определи и по една резерва във всеки отбор. По отношение на самите критерии предлагаме във възрастите, в които има ТЕ и национален ранкинг класирането за пътуващите отбори да се прави в края на годината (средата на декември) след изиграването на последните турнири на територията на България по следната формула: точките от ТЕ умножени по коефициент 1.5 + точките от националната ранглиста.

Предложение на  Иван Топчийски
Много важна тема - критериите трябва да са ясни, като са посочени и конкретни дати. Относно определяне на пътуващите отбори, то изначално подхода не е много изчистен. Хубаво е да има пътуващи отбори за деца до 11г. и 13г. където по 2 или 4 момчета и момичета да се „подготвят“ да влезнат ударно в набора си.
Относно пътуващи отбори до 12г. и 14г., тук определено САМО 2 деца е неуместно. Следва да са поне 4, дори и 6 (момчета и момичета). В тези възрасти трябва да има А,Б,В отбори (ако са по 6 деца), и така да се даде шанс от една страна на повече деца да играят, от друга да се таргетират правилните турнири за А,Б,В отборите. Тук не е трудно да се направи селекция за отборите (пр. до 14г - 1-20 ТЕ, 20-50 ТЕ, и т.н.). Не е много резонно 2 деца от набор (обикновенно водещите) хем да са в пътуващия отбор, хем да участват на ЕОП и ЕЛП...Да за тях е страхотно, но все пак е важно да има по-голяма маса от конкурентни деца във възрастта. По-добре 6 деца на отидат на по 3 турнира, отколкото 2 деца на по 7. Относно идеята за ТЕ точки по 1.5+национални точки, това не смятам че е подходящо, защото местните турнири не са особено атрактивни за водещи деца и така ще има изкривяване на резултатите. ДЛПЗ, ДЛП, ДП, РП, ТЕ турнири в България все дават точки за БГ ранглиста, а това са все турнири които не са интересни за водещите състезатели в наборите си (може би с изключение на ДЛПЗ/ДЛП, но и тук е спорно). Отделно БГ ранглистата има сериозни недостатъци, че първо не ограничава точки до най-добрите 6 турнира, второ точки до 16 г и 14г се броят отделно, и т.н. с дефицитите на БГ ранглистата.
Организирани 2 лагера за селекция на децата в отделните отбори.

 
  1. БФТ да уведомява достатъчно рано участниците в отборите по т.3, че са избрани и да им бъде предоставен календар с турнирите, на които ще участват.
            Да бъдат разписани ясни правила за треньори и родители
 
  1. Да се определят национални треньори за различните възрасти, които да имат отговорност да следят развитието на състезателите в съответната възраст и да организират тренировъчни лагери за по-широк кръг водещи състезатели - разширен състав на национален отбор
 
  1. В края на сезона да има заключителни Мастърс турнири, за които да се класират по право първите 8 състезатели от националната ранглиста. По възможност тези турнири да са на БНТЦ.
 
  1. Да се въведе ранглиста на треньорите, подобно на тази на състезателите и да има ясни критерии за избор на треньори на отборите по т.3.
 
  1. Да се даде възможност за промяна на клуба в рамките на състезателната година – предлагаме това да може да се случва през месец юни.