Стани член
Btpa

Среща на БАРТ с Треньорски Съвет към БФТ на 21.02.2024

Фев. 24, 2024

В сряда на 21.02 се проведе онлайн среща между УС на БАРТ, регионални координатори БАРТ с председателя на ТС– Николай Стойчев от ТК Фаворит Пазарджик и членове на новоизбрания Треньорски съвет на БФТ. Форматът позволи в срещата да се включат представители на всички региони  и бяха обсъдени приоритети и планове за развитие на състезателите , както и инициативи, които да приобщят повече деца към тениса.

 В дневния ред на срещата ТС ни запозна с вижданията си по отношение на Критерии за определяне на участниците в пътуващите отбори; отборите за летни и зимни купи на ТЕ; отборите за европейски лични и отборни първенства; отборите за подготвителни лагери. Следващата седмица се очаква тези критерии да бъдат финализирани и обявени официално на сайта на БФТ.

Позицията  на БАРТ е повече деца състезатели в различните възрастови групи да попадат в полезрението на националните треньори и по този начин да се създаде конкурентна среда, в която да израстват младите шампиони. Да имат възможност да участват в подготвителни лагери и в разширен състав на националните отбори при участие в международни турнири 12,14,16,18г.

Треньорски Съвет ще предложи програма това да стане възможно, като предвид финансови лимити на Федерацията, ангажимент за обезпечаване участието на децата от разширения състав ще бъде поет от родителите на състезателите или при възможност от БАРТ. Нещо,което зависи изцяло от родителите членове на Асоциацията и ресурс, привлечен от спонсори на БАРТ. Ключов фактор според членовете на Треньорски съвет е комуникацията с личните треньори на състезателите и желанието им да дадат възможност на състезателите да участват в организираните за националните отбори подготвителни лагери. Председателят на ТС декларира, че Съветът е отворен за разговор с всеки треньор, който има желание да представи състезател за разширен състав. Включването на състезател в състава на национален отбор или в пътуващ отбор предполага покриване на всички разходи по пътуване, настаняване и участие на състезателите в международните турнири и тренировъчни лагери, включени в годишната програма за всяка една възраст. За родителите е важно да знаят, че трябва да изискват информация за развитието на децата си от техните лични треньори.

В срещата се обсъди и срок, в който състезателите и техните родители да бъдат уведомявани -поне 14 дни преди предстоящо участие или възможност за участие. По този начин родителите ще могат да планират дейностите и времето спрямо ангажиментите. На срещата се обсъдиха и инициативи, които да мотивират и промотират всеки един от треньорите на успешни състезатели. По този начин всеки един родител ще разполага с информация за водещите треньори и може да вземе информирано решение къде да тренира детето му.

Предстои обявяване на правилата при които ще се отворят регионите за състезатели, което ще позволи повече участници в Регионалните турнири и възможност за срещи на родителите от различни региони в страна. Стефан Пантов от ТК Авеню, който ще бъде новия регионален координатор за Район Морски представи точки от програмата си за развитие на тениса в региона, която включва от контакти с детски градини в общините от региона до мотивация на повече деца да пробват състезателен тенис участвайки в регионален турнир.

Родители и треньори се съгласихме, че близката съвместна работа на двете структури БАРТ и БФТ  са предпоставка за успешно развитие на  тенис средата в България. Ивайло Илиев ТК Дряново и регионален координатор за район Север даде примери за успешно проведени регионални турнири с участие на спонсори и родители, което позволява награди и усмивки за всички участници – състезатели и техните родители. Вярваме, че подобни инициативи не трябва да бъдат единични, а координирани за всички региони и клубове домакини на състезания.

Като добър пример за турнир превърнал се в празник за състезателите се обсъди и организацията на турнирите Стаматин Къп с Ивайло Цонев от ТК Дема. Важна част от програмата по региони е развитието и формирането на водещи деца за всеки един регион.  Визията на БАРТ е да изградим обединена, посветена и активна родителска общност, която ще създаде и поддържа една подкрепяща, динамична и насърчителна среда за цялостното развитие на децата-тенисисти в България във възрастовия диапазон от 8 до 18 години, за да могат те да бъдат здрави, уверени, мотивирани и успешни като спортисти. С нашата структура и увеличаваща се членска маса, всеки родител, решен да даде най-добрата възможност за развитие на своето дете, може да  бъде в контакт с нас.